The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

ŠTA SU TO NISKOKALORIJSKI ZASLAĐIVAČI?

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

Niskokalorijski zaslađivači su supstance koje se dodaju hrani umesto šećera. Neki zaslađivači, koji se često nazivaju “intenzivni zaslađivači’’, daju jak sladak ukus bez ili sa veoma malo kalorija. S obzirom na intenzitet njihove slatkoće, koriste se u malim količinama.

Niskokalorijski_zasladjivaci_glavna_fotka.jpg

Acesulfam K, aspartam, ciklamati, saharin, taumatin, neohesperidin DC su intenzivni zaslađivači. Druga grupa zaslađivača koja je u širokoj upotrebi naziva se zaslađivači sa smanjenim brojem kalorija ili ”polioli’’. Ovi zaslađivači daju manje kalorija po gramu od šećera (saharoze), a koriste se u istoj količini. Sorbitol, manitol, izomalt, maltitol, laktitol i ksilitol su svi članovi porodice poliola.

Zaslađivači se koriste kao alternativa šećeru iz mnogo razloga. Ako ste ljubitelj slatkiša, mogu vam pomoći da uživate u poslasticama bez griže savesti. Niskokalorijski zaslađivači veliki su saveznik osoba koje žive sa dijabetesom i moraju svakodnevno da vode računa o šećernim jedinicama koje unose. Ženama koje žele da ostanu u drugom stanju ili to već jesu, niskokalorijski zaslađivači mogu biti od velike pomoći da uz raznovrsku ishranu i umerenu fizičku aktivnost postignu i zarže optimalnu telesnu težinu.

U poslednje vreme, jedan od najpopularniji niskokalorijskih zaslađivača je svakako stevija.

Stevija je biljka koju su Španci prvi put primetili u šumama Paragvaja.  U 16. veku Indijanci su je koristili u tajnosti, a prva ispitivanja ove biljke obavio je botaničar Moises Santiago Bertoni 1889. godine. Napisao je studiju i u njoj naveo da je stevija slađa od šećera 200 do 400 puta, ali bez istih efekata. Po svom sastavu i delovanju, stevija se može porediti sa zelenim čajem, a po kvalitetu s majčinim mlekom.

Stevija je dostupna u nekoliko oblika. Kao mlevena biljka (zeleni prah), ekstrakt, tablete i kao sirup, što omogućava mnogostruku upotrebu u ljudskoj ishrani.

 

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com