The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Saveti za pravilnu hidraciju pre, tokom i posle trke

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

Da li znate da se za sat vremena trčanja igubi i do dva litra tečnosti? 

hidracija

Saveti za pravilnu hidraciju pre, tokom i posle trke

Hidracija uoči, za vreme i nakon maratona je veoma važna, jer pravilno unošenje tečnosti omogućava dobru apsorpciju, transport i iskorišćavanje unete hrane i nutrijenata. Takođe, voda igra ključnu ulogu prilikom izlučivanja toksina znojenjem, održava temperaturu tela i sprečava pojavu prekomernog umora.

Važno je znati da se tokom trčanja na duge staze i velikim intezitetom izgubi i do 50 puta više tečnosti nego tokom mirovanja (5 l na sat vremena), da čak 95 odsto grčeva kod fizički aktivne populacije nastaje zbog dehidracije i da je mišićima nakon maratona potrebno oko dve nedelje da se oporave od napora, zbog čega je jako važno pravilno ih hraniti i hidrirati.

umor za sajt

Imajući sve ovo u vidu, čak i ukoliko planirate da učestvujete samo u Trci zadovoljstva na Beogradskom maratonu, neophodno je posebno povesti računa o pravilnom i adekvatnom unosu tečnosti, a dehidraciju u ovom slučaju možemo izbeći i unosom bezalkoholnih hiperenergetskih napitaka, takozvanih 'sportskih' napitaka, koji treba da nam obezbede dovoljan unos tečnosti, elektrolita i ugljenih hidrata. 

Takođe, od intenziteta i dužine trajanja fizičkog napora zavisi i pravilan način hidriranja našeg organizma. Tako, ukoliko se pripremate da beogradskim ulicama u subotu, 16. aprila,  trčite oko sat vremena, odnosno stazu dužine 5km (Trka zadovoljstva), dovoljno je da pijete običnu vodu u skladu sa režimom uzimanja tečnosti (dole naveden). S druge strane, ukoliko ste 'iskusan' maratonac i pred vama su staze od 21km i 42km, onda je poželjno da tečnost koju unosite sadrži ugljene hidrate i elektrolite, odnosno da svoj organizam na najbolji način obezbedite svim onim sastojcima koji su mu neophodni da stigne do cilja. 

Pravilan režim unosa tečnosti:

  • Sat do dva pre trke popiti 400-600 ml tečnosti.
  • Tokom trke preporučuje se da na svakih 15-20 minuta popijete oko 250 ml vode ili 1 l za sat vremena trčanja.
  • Najbolja hidracija organizma se postiže konzumacijom vode ili sportskih napitaka, ali je važno znati da sve tečnosti doprinose hidraciji organizma
  • Temperatura tečnosti treba da bude oko 15 °C i nije poželjno konzumirati previše hladna pića.
  • Nakon trčanja na svakih 500 gr telesne težine koju ste izgubili potrebno je uneti 200-250 ml tečnosti.

MaratonBG

Ukoliko vas zanima da saznate nešto više o pravilnoj hidraciji pre, u toku i nakon maratona, dodatne informacije možete dobiti na štandovima „Pronađi meru“ koji će biti postavljeni na Trgu Slavija, u subotu 16. aprila, od 10 do 14 časova. Pored korisnih saveta, od studenata medicine i nutricionista, ovom prilikom moći ćete da dobijete i bogat informativno-edukativni materijal uz pomoć kojeg će vaš put ka cilju biti u velikoj meri olakšan.

Više informacija o projektu "Pronađi meru" pogledajte na: O Pronađi meru  
Zapratite nas i na zvaničnoj Facebook stranici "Pronađi meru

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com