The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Ishrana pre i posle maratona

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

 


Spremate se za najuzbudljiviju trku ove godine? 
Isplaniranjte obroke i lako stignete do cilja   

Ishrana

Za postizanje najboljih sportskih rezultata, kako profesionalni tako i rekreativni sportisti moraju imati ne samo dobar trening već i izbalansiranu ishranu, jer neadekvatna ishrana može dovesti do preranog iscrpljenja organizma, gubitka snage, malaksalosti, a samim tim i nemogućnosti da se stigne do cilja. Stoga, ako planirate da učestvujete na beogradskom maratonu, polumaratonu ili Trci zadovoljstva savetujemo vas da povedete računa o ishrani pre i nakon trke.

Dobra priprema podrazumeva i to da nekoliko dana pre trke prilagodite ishranu predstojećem zahtevnom fizičkom naporu, te se preporučuje da glavni obroci budu sačinjeni od namirnica koje su bogate složenim ugljenim hidratima. Tada je najbolje jesti integralni pirinač, testenine, slatlki krompir, orašaste plodove,  cerealije, pecivo sa celim zrnom žita, ali i povrće bogato ugljenim hidratima kao što su krompir, grašak, pasulj, šargarepa.

Konzumiranje hrane neposredno pre trke nije preporučljivo, kao ni odlazak na trku praznog stomaka. Zato ukoliko planirate da trčite 16. aprila na Beogradskom maratonu trebalo bi da znate da je dva do tri sata pre starta najbolje jesti lako svarljive namirnice, a dobar izbor bi bila jela sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Izbegavajte crvena mesa, prženu i tešku hranu.

Preporuke za obroke dva sata pre trke:

     1.       Pola zemičke sa marmeladom i banana.

     2.       Dve palačinke sa crvenim voćem i prelivom od šumskog voća.

     3.       Dve pločice sa žitaricama i čaša mlečnog napitka. 

slika za sajt - bg maraton

 

Nemojte zaboraviti da odgovarajuća ishrana nakon trke, pored toga što omogućava brži i lakši  oporavak mišića i ublažava bol u mišićima, okrepljuje čitav organizam nakon naporne fizičke aktivnosti kojom se za sat vremena izgubi i do 650 kalorija. Te se preporučuje da nakon maratona unesete  dovoljnu količinu nutitijenata u vidu povća, žitarica i posnih proteina. Količina hrane koju treba  uneti nakon trčanja mora biti ona koja će vas zasititi, ali ne i opteretiti vaš stomak. Najbolje bi bilo, u prvih 15 min nakon trke, konzumirati prvi obrok.

Preporuka za obroke nakon trke 

1.    Čaša ceđene pomorandže i grilovana riba uz činiju salate od svežeg povrća i parče ražanog hleba

2.    Grilovano pileće belo meso uz integralni pirinač i činiju sveže zelene salate.

3.    Činija salate u kombinaciji sa mladim sirom ili belancima i parče integralnog tosta.

 

Ukoliko vas zanima da saznate nešto više o pravilnoj ishrani pre i nakon maratona, sve dodatne informacije možete dobiti na štandovima „Pronađi meru“ koji će biti postavljeni na Trgu Slavija, u subotu 16. aprila, od 10 do 14 časova. Pored korisnih saveta, od studenata medicine i nutricionista, ovom prilikom moći ćete da dobijete i bogat informativno-edukativni materijal uz pomoć kojeg će vaš put ka cilju biti u velikoj meri olakšan.

pobeda za sajt


Više informacija o projektu "Pronađi meru" pogledajte na: O Pronađi meru  
Zapratite nas i na zvaničnoj Facebook stranici "Pronađi meru

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com