The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Pravilna hidratacija: obaveza svakog sportiste i rekreativca

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

Konačno ste krenuli na taj fitnes koji sebi obećavate još od pre letnjeg odmora provedenog pod parolom “bolje sedam dana blama na plaži nego sedam meseci napornih trbušnjaka”? Čestitamo, jer ste doneli pravu odluku! Ali, to je tek početak vašeg puta ka energetski balansiranom organizmu jer, da bi sportska aktivnost bila zaista blagotvorna za vaše zdravlje, nije dovoljno samo da se dobro preznojite – potrebno je sav taj potrošen znoj adekvatno nadoknaditi tečnošću.

Osnovno pravilo za balans i umerenosti u ishrani i fizičkoj aktivnosti, je da je u organizam potrebno unositi jednako koliko se potroši, a to važi za vodu isto koliko i za kalorije, jer ćete je potrošiti u značajnim količinama tokom rekreacije - naročito kada je napolju toplo. Tada telo ne samo da troši više kalorija, nego se i više znoji, kako bi se ohladilo.  Zato uvek sa sobom na sport ili rekreaciju ponesite tečnosti!

Hidratacija

Zlatna pravila za nadoknadu tečnosti:

Tokom fizičke aktivnosti postoje stvari koje mogu da vas zavaraju i zbog kojih nećete osetitikoliko se zapravo znojite.  Hladnoća, visoka vlažnost ili sama vrsta aktivnosti kojom se bavite – na primer, plivanje - su glavni uzročnici ove potencijalno štetne samoobmane.

Stručnjaci kažu da je kasno kada osetimo žeđ i da smo tada na pragu dehidracije. Izuzetno je važno da pijete tečnost u pravilnim razmacima i pre i tokom aktivnosti, kako bi telo bilo neprestano hidrirano, a ne samo posle nje. Time mišići dobijaju dovoljno energije, a i da ne osete  preveliki zamor.

Stručnjaci preporučuju čuveno pravilo “dvojke” koje se čak i rimuje. Ukratko, ono glasi: dve čaše tečnosti dva sata pre aktivnosti i dva “deci” tečnosti na svakih dvadeset minuta aktivnosti.

Ako ste od onih opsesivno-kompulsivnijih tipova koji prosto moraju da sve tačno izračunaju, onda je vaga vaš najbolji saveznik. Izmerite se pre i posle aktivnosti i pratite osnovnu formulu umerenosti: npr.ako izgubite pola kilograma tokom treninga - nemojte odmah da postavite fotku brojčanika vage na Facebook, jer nije realno da ste stvarno toliko smršali od 40 minuta basketa.  To je skoro sve tečnost koja je iznojena iz tela – tečnost koju morate da nadoknadite istom količinom popijene vode, u ovom primeru pola litre.

Obratite pažnju na ove simptome:

Ako vam se dogodi neka od sledećih stvari, to je jasan signal da niste dovoljni hidrirani i da pod hitno treba da unesete minimalno pola litre tečnosti i malo iskulirate.

Urin tamne boje. Obratite pažnju na to koje boje vam je urin – kod hidrirane osobe, on je bledo žut i proziran. Muškarcima je ovde lakše, jer mogu tačnije da procene boju pre nego što se pomeša sa vodom u toaletnoj šolji, ali to nikako ne treba da obeshrabri dame.

Brže umaranje. Iskusan rekreativac ili profesionalni sportista bi trebalo da dobro poznaje svoje telo i njegove granice. Ukoliko primećujete da se umarate brže nego obično, prvi uzrok na koji treba da posumnjate je nedovoljna hidracija.

Uštinite se da biste proverili elastičnost kože. Koža je najveći organ na telu i zbog toga se na njoj prvo mogu uočiti znaci nedovoljne hidriranosti. Nesposobnost kože da brzo povrati osnovni oblik  pošto je uštinete,je siguran znak da je čitav organizam nije dovoljno hidriran. 

 

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com