The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Deset izgovora na putu ka cilju

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

Promena navike, završetak projekta, početak novog posla... sve su to ciljevi ka kojima ponekad koračamo dugo, mukotrpno.. A tada smišljamo izgovore...


"Biti razumno biće je veoma zgodno, jer tako možemo da pronađemo opravdanje za sve što želimo da učinimo" - Bendžamin Frenklin

Skoro u svakoj prilici možemo da pronađemo izgovor zbog kojeg "ne možemo" da sprovedemo neku odluku u delo. Ona je ponekad ključna za dostizanje određenog cilja, ponekad neprijatna, ponekad povezana s osobama koje u nama izazivaju nelagodu... tek, tada je lakše naći izgovor nego uložiti dodatan trud.

U tim sitacijama, nelagodnost situacije koju izbegavamo opravdava naše odustajanje i smišljanje izgovora, bez obzira na to što je vrednost cilja koji želimo da ostvarimo daleko veća i dragocena.

Sama struktura izgovora je veoma složena, kao i naš um koji ih stvara, ali evo kratkog pregleda naščešćih izgovora i njihovo značenje. Autorka liste je popularna kreatorka "Projekta sreće" Gretchen Rubin.

1. Izgovor lošeg izbora - "Ne mogu to da uradim, trenutno se bavim drugim stvarima".

2. Izgovor "sutra" - "U redu je da to ne uradim danas, uradiću sutra".

3. Izgovor nedostatka kontrole - "To je jače od mene".

4. Moralni izgovor - "Bio/la sam dobar/a, u redu je da to uradim".

5. Izgovor "unapred planiram da ne uspem".

6. Izgovor "ovo se ne računa" - "Na odmoru sam", "Bolestan sam", "Vikend je".

7. Izgovor pretpostavki - "Verovatno je uzalud da radim nešto korisno ako nema jasnih rezultata".

8. Izgovor saosećajnosti - "Neću to da uradim jer će se drugi osećati neprijatno".

9. Izgovor samoopravdanja - "Živi se samo jednom! Iskoristi trenutak!"

10. Izgovor izuzetka - "Nije važno ako to preskočim samo jednom?"

Ovi izgovori se koriste u raznim prilikama i imaju različite povode. Bilo da su u pitanju navike u vezi sa promenom načina života, poput ostavljanja duvana, prelazak na zdraviju ishranu, pa čak i početak ostvarivanja važnih životnih ciljeva, sve nelagodnosti i eventualne prepreke mogu nas pokolebati i tada se služimo izgovorima. Zato je važno da u svom stavu prepoznamo izgovore i ponovo se zapitamo šta su prioriteti i da li je naše trenutno zadovoljstvo važnije od cilja koji želimo postići.

Izvor: lovesensa.rs

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com