The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

ZDRAVE NAVIKE U DETINJSTVU – ZDRAVE NAVIKE ZA CEO ŽIVOT

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

ZDRAVE NAVIKE U DETINJSTVU – ZDRAVE NAVIKE ZA CEO ŽIVOT 

Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji više od 34% dece do 10 godina ima prekomerenu težinu u odnosu na optimalnu za njihov uzrast i telesnu građu. U proseku 60%-80% gojazne dece u Srbiji u pubertetskom uzrastu ostaju gojazna i u odraslom dobu, što dovodi do češćih razvoja horiničnih oboljenja. U grupi faktora koja utiču na gojaznost pored genetskih predispozicija, socio-ekonomskog statusa, biloških faktora, uslova života u porodici, pominje se i nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Navike koje dete stekne u porodici veoma utiču na njegov dalji rast i razvoj. 

“Razvoj dece, a naročito rani razvoj dece, nije samo stvar urođenih kapaciteta ili ograničenja samog deteta već predstavlja rezultantu onoga sa čime se dete rađa, nege i brige koju dobija u okviru  porodice i zajednice (kroz različite delove sistema za brigu o deci), odnosa sa drugim osobama koje brinu o deci, vaspitavaju je i obrazuju i podsticaja i podrške koju dobijaju od strane drugih, zajednice i javnih institucija”, navodi UNICEF

vezb0-620x350

Izbalansiran ishrana i fizička aktivnost su najvažniji faktori koje deca treba da usvoje u najranijeg periodu. Osim što ima pozitivno dejstvo na fizički razvoj, deca koja odmalena imaju naviku da se bave nekom fizičkom aktivnošću stiču samodisciplinu i radne navike. Deca koja se u ranom životnom dobu bave sportom i fizički su aktivna u detinjstvu, uspešno zadržavaju takve navike i kad odrastu. Dodatno, lakše se socializuju što pozitvno utiče i na njihov emocionalni razvoj jer izgrađuju plemenitost, samopuzdanje, istrajnost i volju u drugim odnosima.

Svetska zdravstvena organizacija  kaže da ne postoji donja ili gornja starosna granica za bavljenje sporotom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću. Preporučena je svima u skladu sa fizičkim i zdrastvenim mogućnostima i uvek je pravo vreme da se započne sa usvajanjem zdravih navika i edukacije o svim važnostima fizičkih aktivnosti.

Zato je važno da kao roditelj budete primer svojoj deci za početak u navikama u ishrani i bavljenju fizičkim aktivnostima. Izbalansirana ishrana u kojoj nema restrikcija namirnica već je izražena raznovrsnost i umerentost i redovna lagana fizička aktivnost najbolji su primeri koje vaše dete može usvojiti od vas.

Više informacija o projektu "Pronađi meru" pogledajte na: O Pronađi meru  

Zapratite nas i na zvaničnoj Facebook stranici "Pronađi meru

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com