The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

Štampa

Vežbanje pozitivno utiče na akademski učinak kod tinejdžera

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 
Share

 

U današnje vreme tinejdžeri više teže ka gledanju TV-a i igranju video igrica nego ka vežbanju. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da bi mladi trebalo da budu fizički aktivniji iz razloga što redovne vežbe umerenog do jakog intenziteta mogu povećati njihov akademski učinak. 

students.exercise.picA 1

 

Prema Centrima za kontolu i prevenciju oboljenja, redovna fizička aktivnost u detinjstvu i adolescenciji značajno doprinosi pri jačanju kostiju i mišića, poboljšanju snage i izdržljivosti kao i pri povećanju samopouzdanja.

Međutim, statistički podaci Centara za kontolu i prevenciju oboljenja iz 2011. ukazuju na to da samo 29% srednjoškolaca ima 60 minuta dnevne fizičke aktivnosti – količinu fizičke aktivnosti preporučenu od strane Ministarstva zdravlja Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživači iz Velike Britanije kažu da ukoliko se njihovi nalazi potvrde kroz dalje istraživanje, to može imati značajne implikacije na javno zdravlje i politiku u edukaciji  – publikovano u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Na uzorku od pet hiljada učenika koji su bili deo studije „Deca 90-ih“ tim istraživača došao je do sledećih analiza.  Deca od 11 godina nosila su senzore okretanja na pojasu u periodu od 3-7 dana, kako bi istraživači mogli dnevno da prate trajanje i intenzitet njihove fizičke aktivnosti.

Implikacije na politiku o javnom zdravlju:

Rezultati senzora okretanja su pokazali da su u proseku dečaci ostvarivali 29 minuta umerene do jake fizičke aktivnosti dnevno, dok su devojčice ostvarivale 18 minuta. Istraživači napominju da je ovo značajno manje od preporučenih 60 minuta od strane zvaničnika Ministarstva zdravlja SAD. Ovi rezultati su potom upoređeni sa rezulatatima dečijih akademskih uspeha iz predmeta jezika, matematike i prirodnih nauka uzetih sa obaveznog nacionalnog testa, prvog nivoa (11 godina), drugog nivoa (13 godina) i Opšteg sertifikata o srednjem obrazovanju GCSE (15 i 16 godina).

Nalazi su otkrili da su kod jedanaestogodišnjih učenika, viši nivoi umerene do jake fizičke aktivnosti u korelaciji sa boljim akademskim učinkom u svim navedenim predmetima kako kod dečaka tako i kod devojčica. Devojčice su posebno pokazale značajan napredak u poboljšanju akademskog učinka u predmetima prirodnih nauka, kao rezultat pojačane fizičke aktivnosti.

Na drugom nivou, učinak na testu trinaestogodišnjaka takođe je povezan sa povećanom fizičkom aktivnošću.

Kod dece od petnaest i šesnaest godina, svakih dodatnih 17 minuta vežbe kod dečaka i 12 minuta kod devojčica, povezano je sa boljim ocenama na testu. Pri ovom istraživanju, rezultati kod devojčica su se opet pokazali u vidu boljih ocena u predmetima prirodnih nauka.  

Istraživači tvrde, podstičući potrebu za javnim zdravljem i intervencijama pri politici obrazovanja, da ovi rezultati ukazuju na to da se posvećivanjem više vremena fizičkoj edukaciji dece poboljšava ne samo zdravlje i blagostanje dece, već i njihova akademska dostignuća.

Oni dalje dodaju, da ukoliko povećanje fizičke aktivnosti kod devojčica utiče na bolje rezultate u prirodnim naukama nego kod dečaka, ovi nalazi mogu ukazivati na moždane razlike između polova kao rezultat vežbe. Ipak, naučnici tvrde da su potrebna dalja istraživanja kako bi se ovi nalazi dokazali.

Na početku 2013. godine, časopis Medical News Today izveštavao je o studiji koja tvrdi da sadašnje preporuke o upražnjavanju fizičke aktivnosti 60 minuta dnevno nisu dovoljni.

Izvor: Medical News Today, utorak 22. Oktobar 2013.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com